Internet, sociala medier och överlag ny teknologi som är uppkopplad har ju i grunden förändrat hela vårt samhälle, det är ingen nyhet. Revolutioner som börjar på facebook, virala videos som skapar superkändisar, 50 miljoner uppkopplade apparater osv etc – vi har hört, läst och upplevt det själva.
Men det här med hur vi påverkas långsiktigt och fysiskt, det har det faktiskt inte rapporterats lika mycket om. Forskningen är bara i början här, eftersom det ju sker just precis nu. Men faktum är att plastiska förändringar i hjärnan redan verkar kunna dokumenteras , på gott och ont, som en följd av vårt nya sätt att jobba och umgås. Jag själv känner knappt en enda person (under 40) som klarar av att göra en enda sak i mer än 30 minuter utan att avbryta sig för att kolla mobilen eller bara göra något annat, gärna samtidigt.
Det är fullkomligt hopplöst att försöka komma igenom en hel fika eller middag utan att några sitter rätt långa stunder och scrollar facebookflödet och interagerar med helt andra än de som faktiskt sitter mittemot. Jag kan låta som en motvalstant här, men jag har varit likadan och även om jag numera stoppar undan mobilen när jag umgås, så sitter jag fortfarande och kollar den i TV-soffan.
Jag tror den här koncentrationsstörande och dopamintriggande eran kan ge både positiva och problematiska konsekvenser och det är nog ingen slump att 2016 års stora hälsotrend spås bli sökandet efter lugn och en god mental hälsa.
Det är framförallt multitaskandet som verkar ställa till det för vår hjärna, tillsammans med den mer indirekta stress som det faktiskt ger att alltid vara nåbar, att se vad alla andra gör som du själv inte gör (FOMO!), utsättas för andras tyckande och kommentarer. Jag är också osäker på om mänskligheten verkligen kan hantera att vara globalt uppkopplade mot varandra i realtid – kommunikation är som bekant inte helt enkelt!
Jag tror inte vi hängt med i hur vi ska hantera den här utvecklingen och det blir en spännande tid framöver att se vad dels de långsiktiga effekterna blir, dels hur vi kommer hantera allt detta om 10 år.
Vad jag tror? Att koppla ned blir ännu hetare och att vara mer i naturen blir vår räddning…
Vad tror du? Märker du av en förändring i koncentrationsförmåga eller annat?
[:]
10 comments
Jag såg någonstans att en genomsnittlig människa kollar telefonen 112 gånger per dag! Hur kan man få något gjort då? Jag märker absolut att jag har svårare att koncentrera mig nu än för ett par år sedan och försöker skapa längre stunder där jag gör en sak sammanhängande utan avbrott – vare sig det är att laga mat eller prata med min man. Det är förvånansvärt svårt och då är jag ändå inte särskilt intresserad av min telefon.
Visst är det! Jag har jättesvårt för att läsa en bok eller ens en längre artikel och då har jag också börjat lägga ifrån mig telefonen, men jag tror att vi vant oss vid snabba distraktioner och den där uppkopplade känslan.
Men, det går ju att vänja sig av med det i alla fall, hjärnan är ju som sagt plastisk 🙂
Ibland kan jag nog känna att allt internetande tar väldigt mycket av min tid…. Samtidigt är jag förälskad i internet och sociala medier (beroende?) och inte alls beredd att tagga ner. Kanske kommer jag känna helt annorlunda om 10 eller 20 år. Det blir intressant att se 🙂
Då har du nog en bra nivå ändå och så är det ju skillnad när en jobbar mycket med online – svårt att dra ner då! Kul att höra en positiv vinkel på det, jag upplever att många är bekymrade över tiden och framförallt sämre koncentrationsförmåga.
Jag gillar deras videos, dem förklarar och ritar på ett lärande sätt! Mobilen har ett stort fokus för många, tror jag. Själv har jag stängt av så mycket notiser som möjligt för att själv välja när jag vill använda apparna eller telefonen, inte att dem ska välja mig och på så sätt dessutom bli störd. Vi sociala sammanhang släpper jag tänket kring att kolla flöden automatiskt och verkligen försöker att inte kolla på mobilen, för som du skriver sitter det ju någon mittemot som man kan prata med istället!
Bra grejer du har valt att göra! Tror också på att skippa notiser, vissa går ju tyvärr inte att välja bort, men många kan man slippa.
Och jag hoppas det blir lika fult som att peta näsan att sitta och slöscrolla mobilen med sällskap!
Vilken intressant text! Just det där med multitaskande har jag verkligen märkt av själv ger mer kaos än effektivitet i min hjärna och det är verkligen något jag ska jobba på att minska under året.
Tack! Intressant att du märkt det oxå! Tror att time boxing är en bra metod för att hantera det – att ge sig själv ett visst block tid för en enda sak och sedan byta till nästa.
Spännande! Jag har stora problem faktiskt, det kanske inte är ett problem – men jag upplever det så. Jag har verkligen svårt att släppa, tappar koncentrationen, vill checka telefonen mest hela tiden, se om det hänt något nytt. Det som irriterar mig är ju att jag faktiskt inte bryr mig egentligen utan att det har skapats en vana som liksom tar över.
Var på en fantastisk bra föreläsning med Magnus Lindkvist (trendspanare och futurolog) här om dagen. Han pratade en del om Kommunikationsfetma, dvs den konstanta kommunikationen som hela tiden ökar och vad den gör. Och han menar att en behöver göra en kommunikationsdiet och faktiskt själv göra ett aktivt val vad vi ska tillföra hjärnan i en värld där det är obegränsat med kommunikation. Mkt spännande! (Målet var väl lite, hur når man då fram med kommunikation i sociala medier osv, i ett ständigt brus/människor försöker kommunikationsdieta – hur marknadsför man då för att skapa intresse?)
Jag ska försöka att hålla mig “ej uppkopplad” mellan 20:00-08:00. Börjar ju oftast jobba tidigare än så, men tanken är att försöka ge mig själv den tiden att vara skärmfri. Har tröttnat på min vana med att börja och sluta dagen med att checka mobilen. Jag upplever att jag då inte ger mig själv tiden att lyssna på mig själv och min kropp. Jag kör över mig själv helt enkelt, är min upplevelse! Får se hur det går 🙂
Jätteintressant ju! Jag måste kolla upp honom, det var en väldigt bra liknelse och term tycker jag, kommunikationsfetma. Precis så tror jag det är för många!
Och det där med att checka mobilen precis innan läggning – jag vet inte om jag kommer kunna sluta med det. Hemskt ju!