Hade jag för 10 år sedan fått frågan hur en riktigt härlig födelsedag skulle se ut så hade jag nog lyckligt suckat något om hotellfrukost och spa och kanske bubbel & middag på stan.
Jag hade nog fått ge många versioner för att landa i årets födelsedag. Men den var bokstavligen skitbra. Den började som en vanlig dag (även för pappa som inte riktigt kom ihåg att det var födelsedag och inte bara måndag). Jag pep iväg och jobbade, planerade en god middag och fick en vinbeställning av pappa som kommit på sig under dagen och åkte hemåt med lite fredagskänsla trots måndag.
Dagen innan gav jag nämligen mig själv en nyplöjd och nyfräst potatisåker i födelsedagspresent. Det som började som en idé att skörda några egna färskpotatisar till midsommar växte lite kan man säga. Nu blir det mandelpäler till hösten istället.
Under dagen skulle det ha kommit ett lass med gödsel – enligt pappa min födelsedagspresent och faktiskt det finaste jag kunde önska mig – men av oklara skäl hade det inte kommit. Istället åkte pappa & min släkting Petter och hämtade lasset medan jag lagade viltlasagne och kände mig pirrig. Tänk att en kan bli så upprymd av ett ton skit!
Kvällen efter (älskar de långa, ljusa kvällarna, som en hel arbetsdag efter den vanliga) var det dags att sprida ut gödslet så att Kurt kunde komma tillbaks och fräsa ner det i jorden.
Det var ett rätt tungt jobb, gödsel väger en hel del visade det sig. Tur att jag gillar kroppsjobb. En och en halv timme senare var vi klara och kunde meddela läget i landet.
Dagen efter kom Kurt och fräste ihop allt till en riktigt mojsig och bördig jord och jag kunde stoppa ner mina 40 sättpotatisar (fler är beställda), ett gäng jordgubbsplantor och en tapper gräslök som överlevt vintern. Just nu funderar jag på vad jag ska odla här – för i den här jorden borde till och med jag lyckas hålla liv i grejer.
Det är en häftig känsla att fortsätta farmor & farfars tradition och ge liv åt den gamla pälåkern igen. Jag tror att de skulle ha varit väldigt glada om de visste att gården lever vidare med ny energi och får fortsätta vara vårt lilla paradis på jorden i nygammal form.
Nu behöver jag alla odlingstips jag kan få – inte minst på vad jag borde använda landet till utöver päler och jordgubbar (som funkar i klimatzon 7). Vad bör en bra köksträdgård innehålla?
5 comments
Förlåt för att jag inte vad vad som funkar uppe hos dig, men zucchini sägs vara enkelt annars; de blir stora om man lyckas, de är goda, nyttiga och enkla att tillaga!
HAha, det behöver du inte ursäkte – jag vet ju knappt själv 🙂 . Ska kolla zucchinins överlevnadschanser, gillar dem! Tack för tips!
Vi hade ljuvligt saftiga majrovor östaåt när jag var liten. Drog upp, torkade av i gräset och åt. Enkelt, gott och närande!
Åh kul, har knappt ätit majrovor och kan inte mycket om dem – men det låter ju grymt bra! Tack för tipset 🙂
Vilken skitbra födelsedag! Stort grattis i efterskott! En köksträdgård tycker jag ska innehålla flera av ens favoritörter/kryddor. De är dessutom inte så svårodlade (även jag med mina mer bruna än gröna fingrar brukar fixa det). Morötter, rädisor, ärtskidor, jordgubbar och sallad i olika former är också favoriter (mina morötter blir dock alltid extremt små) här uppe i norr. Lycka till med allt!