Eftersom jag är nyfiken på både mitt eget och mänskligt beteende i stort har jag så klart funderat på varför den här genren är så populär just nu. Kanske handlar det om att vi försöker förstå varför världen kan vara hemsk, liksom komma in i psyket hos människor som begår onda handlingar för att försöka hitta tecken på att de kan förändras? Jag vet inte, men för en wannabe beteendevetare är det en otroligt intressant genre.
Som i många fall när det gäller medieproduktion så är de amerikanska poddarna bland de bästa. Kanske för att de också är västvärldens mord- och brottsland nummer 1. Det finns dock några bra svenska varianter som jag också tipsar om.
De flesta av de här poddarna har engagerade och livliga communitys på facebook och den egna sajten, vilket är intressant om man vill följa snacket, se material eller tips som kommer in mellan avsnitten. Jag gör sällan det dock.
Det här är min favorit just nu, av två anledningar; dels för att de som driver den är riktiga experter med lång erfarenhet. Det är Jim Clemente (före detta FBI-profilerare), Laura Richards (criminal behavioral analyst, tidigare på New Scotland Yard) och Lisa Zambetti (Casting director på CBS’ Criminal Minds). De två experterna går i detalj in i fallen de tar upp och berättar samtidigt mycket om hur utredningar, rättegångar och kriminalpsykologi fungerar. Lisa representerar lyssnarna kan man säga och ställer frågor som vi vanliga människor kan tänkas ha.
Den andra anledningen till att jag gillar denna så mycket är att de lyfter fram offren som människor och de är särskilt inriktade på brott mot kvinnor (Laura Richards jobbar mycket med detta) och psykologin bakom, varningstecknen som många myndigheter inte tar på allvar och liknande. Riktigt intressant är deras genomgång av OJ Simpson-fallet, där de lyfter fram allt som hamnade i skuggan under den absurda rättegången, till exempel offren och den farliga relation som till slut slutade i ett dubbelmord. De tar också upp Oscar Pistorius-fallet på ett lika kunnigt och intressant sätt.
Den här har jag nyligen börjat följa och den är också riktigt bra. Ganska långa avsnitt där upplägget är att de går igenom en delstat (i USA) för varje avsnitt, där de berättar om aktuella och äldre brott, olösta brott och försvunna personer. De har fastnat särskilt för ett försvinnande, som de börjat privatspana i och nu gör separata avsnitt om. Det är riktigt spännande och välproducerat, så denna är väl värd att lyssnas på.
Den här podden har liknande upplägg som Spår och Serial, fast det är aktuella rättegångar som de följer. Jag har just lyssnat på säsong två, som följde ett ärende där domen föll för en vecka sedan efter nästan två års processande. Så jag började lyssna lagom till att få den rafflande avslutningen. Även här går de igenom fallen och framförallt rättegången med jurytillsättning, åklagarknep och försvarstrategi, på ett djupgående och intressant sätt och mer inspelningar från rättegång, 911 och intervjuer.
Baksida: Ju mer jag lyssnar på såna här poddar där amerikanska rättegångar skildras ingående, desto mer tvivel väcks kring det amerikanska rättsväsendet. Det är mycket sensationstaktik och mycket verkar i slutändan avgöras mer på taktik, pengar och likeability än bevis (som t.ex. i fallet OJ).
Två sköna snubbar ”i ett garage”, som jag precis i början tyckte var lite grabbiga, men som snabbt växer fram som vettiga, roliga och genuint intresserade poddare. Dessutom har de behagliga röster, vilket jag tycker är viktigt. De går för det mesta igenom ett fall per avsnitt, men som i andra av dessa poddar kan ett fall sträcka sig över flera avsnitt och ibland är det mer tema-avsnitt, med varierande innehåll. Ibland har de med inspelningar från förhör, nödsamtal och rättegångar också. Själva avsnitten brukar dra igång efter 2-3 minuter av öl-testning och tackande av fans.
[insert][/insert] Bild lånad från casefilepodcast.comSword and scale tar upp olika typer av fall, oftast ett per avsnitt. Precis som flera av de andra poddarna så ger de en mångsidig bild av fallen, genom att ta med inspelningar från rättegångar och förhör och ibland intervjuer med offer och till och med förövare.
Den enda svenska som kvalar in på min lista. Det är långa avsnitt med sakliga, gedigna genomgångar av svenska rättsfall baserat på rättegångsinspelningar och förhör. Lite som P3 dokumentär med enbart brottsfall. Intressant också för att det är svenska fall som man ofta minns från nyhetsrapporteringen. Särskilt intressanta tyckte jag fallen med Dr Brasa och dubbelmördaren i Norrahammar var.
Den här podden är faktiskt från Australien men tar upp fall även från andra delar av världen. Precis som många andra av mina favoriter så tar de som regel upp ett fall per avsnitt och såklart med härlig aussie-accent. Det finns några riktigt intressanta avsnitt, som till exempel avsnitt 36, Amok, som utspelar sig i Polen.
Det som de här poddarna har gemensamt och som jag tycker är viktigast är att de är proffsigt producerade, har rätt så långa avsnitt utan särskilt många avbrott och att de är bra historieberättare ur både ett faktamässigt och berättartekniskt perspektiv.
Alla poddarna jag listat här ovan har också stor respekt för offren och försöker ge dem en röst, något jag tycker är viktigt och som den här genren ofta kan tappa. Det är liksom fokus på kriminalpsykologi, utredningsmetodik och rättvisa, snarare än gory details.
Lyssnar/ser du på True Crime? Vilka är dina favoriter i så fall? [:]
12 comments
Gillar detta inlägg trots att jag inte lyssnar på Crime! Har däremot börjat lyssna på Historiepodden… 😀
Haha, vad bra 🙂 Crime är intressant som fasen ur psykologiperspektiv, men det gäller att välja stories. Har svårt för såna där gärningsmannen kommer undan eller någon döms felaktigt eller där barn drabbats, de undviker jag.
Historiepodden är bra!
nääe men hallå, ÄLSKAR detta!! lyssnar/ser helt maniskt på allt som handlar om crime ju! haha. Tack och bock <3
Åh, kanon! Jag är inte ensam alltså 😛 Jag har fler bra tips (herregud vad mkt som finns därute).
Jag lyssnar också – alldeles för mycket, men inte crime dock. Däremot är jag en sucker för Kropp&Själ och sen när det gäller rörligt: SVT Play Uppdrag granskning. Sen älskar jag ju dokumentärer, fast en del blir jag rädd av.
Svarade just på ett inlägg som du skrev på min blogg, det här med det ständiga flödet av information och att jag känner mig manad till att bli desinspirerad. Så här skrev jag till dig: ”Det svåra i kråksången tycker jag är att sociala medier faktiskt är roligt. Att man connectar med folk etc. Men det kan vara svårt att bryta. Jag kör digital detox 9-11 dec :)”
Sen en hack till din blogg: skulle man kunna på sikt få till att kommentarsfunktionen kommer direkt under inlägget, där man klickar på ”kommentarer”- annars måste man scrolla upp igen. Men det kanske är en smakfråga.
Så himla bra och kul att du fotade Annie och Boel – alltså toppen!!
Kram
Emilia
Tycker väldigt mycket om Kropp & Själ jag också, tror nog jag lyssnat på alla avsnitt faktiskt! Uppdrag granskning är mycket bra!
Tack för blogghacket – tycker själv det är jobbigt att scrolla upp igen, håller på att kolla på nytt tema så jag ska se till att det kommer med i beräkningen 🙂
Ska genast in & kolla på ditt svar!
/Katta
Jag lyssnar inte på EN ENDA podd!
Det är nästan pinsamt att skriva… Haha!
Åh, jag blir lite avis, för du har såååå mycket bra att lyssna ikapp om du väl börjar!
Spännande! Lyssnar inte alls på Crime, men då jag är intresserad av psykologi så kanske jag ska börja. Tack för tips! KRAM
Ja, då skulle jag tipsa om den översta isf, himla bra och lärande! Sen finns det ju riktigt bra psykologipoddar oxå men det får bli ett annat inlägg 🙂
Ooh, tackar! Älskade Serial (säsong 1, inte tvåan) men nu fick jag flera nya tips att kolla in. Real Crime Profile låter ju superintressant!
Vad kul! Hoppas du gillar, den är verkligen bra och intressant! Och vad kul att du kikade in här!