I små framstötar har den gjort sig påmind – vintern som snart börjar ordentligt. Ända sedan september har den varit här och nosat runt, visat oss att den snart landar. Det har varit snö och köldknäppar några gånger, men just nu är det bara kallt och väldigt bart. Imorse vaknade jag till 18 minusgrader och isens första rungande sång. Övergångarna mellan årstider är verkligen sina egna små skådespel.
När en som jag bor på en gård på landet i en väldigt vintrig del av Sverige, så är det inte bara att invänta vintern; man måste stänga sommaren först och det är en hel del förberedelser att stå i. I år har jag inte varit så delaktig i de stora delarna eftersom jag äntligen kunde åka i väg på höstlovet (har knappt lämnat bygden sen april), men jag har gjort slitet tidigare år. Som tur var kom pappa med sambo, farbror och Jonny upp och gjorde hästjobbet i år.
Jag tänkte att det kunde vara lite intressant för alla stadsbor att få en inblick i hur vi rustar oss för vinter här – ifall nu någon skulle fundera på att kanske bli landsbyggare 🙂
Vår checklista för vintern
Dra upp bryggorna på land och surra fast dem inför vårfloden. Alltid lite vemodigt. En mix av kallbad och vinschning med fyrhjulingen. Förra året hoppade jag i som frivillig!
Dra upp eventuella flytdon, som båtar, kayaker och andra sommarleksaker som inte riktigt gör sig på vintern. De ska antingen in i förråd eller läggas på lämplig plats utomhus och täckas för väder och vind.
Kratta löv – kan också göras efter att snön smält, men det går lite lättare när de är rätt så nyfallna tycker jag. Mysigt kroppsjobb som belönas med hopp i lövhögar.
Vinterförvara ev plantor och blommor. Här kan jag ungefär ingenting, varför de flesta av mina plantor dör och ersätts av nya till våren, när jag återigen tror att jag ska få gröna fingrar. Tydlig förbättringspunkt.
Markera alla större objekt (som båtar och sånt) som absolut inte ska köras sönder av snöröjaren eller off pist-skoteråkare. Det är lustigt hur snabbt man glömmer var saker fanns så snart snön lagt sig metertjock på gården. Överlag ta in/ta bort så mycket som möjligt av löst skrot på gårn, särskilt sånt som råkar ligga löst där vårfloden kommer fram. Det kan gå snabbt och vi är inte alltid hemma när det händer och då får man springa runt bygden och leta lösöre.
Säkra vedförrådet för en lång, kall vinter. Det här består av flera steg. Dels fälla träd och såga upp (detta får jag ännu inte göra, måste lära mig motorsågen först) och sen klyva veden i lagom bitar (i god tid så de hinner torka över sommaren). Sen sen få in dem i vedbon innan snön stökar till det. Dels köper vi ved (förra året blev det 20 kubik som med nöd och näppe räckte) och, när den levererats, hivar in den i vedbon.
Det var ett jobb som tog mig en vecka med några timmar här och var. Bra hemmagym kan jag meddela. Detta är också varför jag skäller på pappa när han eldar tills det är 28 grader i vardagsrummet. Det hårda slitet vill man inte elda upp utan eftertanke.
Hur har du förberett dig för vintern?
6 comments
I stugan i helgen så fick yngste sonen klättra in på vedhögen (inget som kan rasa på honom) och slänga fram vedträn som är svåra att nå utanför bingen. En del ved togs också in i stugan, även om vi inte måste elda pga luftvärmepump. Bryggan ligger i hela vintern, det är en sådan som flyter och sitter i fyra stolpar där den kan åka upp och ner med vattennivån. Löv har vi knappt några och gräset var kort och fint, men det var dags att ta in vår klippande robot. Utemöbler staplades i garaget, på båten som vi tog upp i september. En timerlampa sattes på i glasrummet, några element ställdes på 10 grader och sedan var det klart. Men vi kommer på besök i vinter.
Vilken smidig sommarstängning! Brukar ni vara där mycket på vintern också? Och så undrar jag hur ni gjort för att slippa löv 🙂
Vi fixar också inför vintern men har det lite smidigare för här kommer ju sällan sådana mängder med snö. Jag har flyttat runt lite plantor, ordnat med land, ställt undan saker, pallat upp båten på bockar och så har vi kollat över vedförråd och satt på värmen i garaget. Nu får det gärna ta och bli vinter, kände mig lite lycklig när termometern visade fyra minus i morse och gräset var vitt av frost!
Hoppas ni får lite vargavinter – det är så himla mysigt 🙂 Så länge en inte bor i stan (med mycket trafik som kloggas av snön) så blir det ju mest bara mysigt med vinter!
Tack för att du delar med dig! Jag är fortfarande stadsbo men längtar ut på landet så det var fint med en inblick i era förberedelser 🙂
Tänkte att det var sånt jag hade velat läsa om innan jag flyttade – vad kul att du gillade det!