Jag går genom mossan, över ett urgammalt dött träd, som knappt kan anas som ett träd längre eftersom det nästan blivit ett med marken. Luften är fuktig och livet riktigt hörs i skogen. Ormbunkar, lavar, fukt och vackra, vackra gamla träd, som överlevt både bränder och hårda vintrar i hundratals år. Jag andas in den syrerika luften och själen blir alldeles lycklig.
Det slår mig när jag går där hur många som aldrig får uppleva en skog som den här. Som tror att skog är lika med jämnhöga träd av samma sort i långa rader, på knastertorr mark. Som inte vet och därför tror att vi har mycket skog i Sverige, när vi i själv verket knappt har någon riktig skog kvar. Men vi har många träd. Och virkesåkrar.
Jag har inte skrivit så mycket om det här, för det finns experter som gör det bättre, men den här frågan brinner i mitt bröst och därför vill jag dela den mer. Därför är jag förtvivlad över hur vi behandlar skogen i Sverige. Hur vi ska skifta från fossilfritt till biobränsle och ingen, ingen pratar om att det mestadels handlar om skog som vi ska skövla och släppa ut i stället för olja. Ingen pratar om att mer än 80% av den skog som avverkas idag redan går till engångsprodukter (nä, att gå från plast till papper räddar inget klimat) och biobränsle. Det är inte en spillprodukt, 80%, det är inget annat än kärnverksamhet. Det blir alltså direktutsläpp av koldioxid. Och de riktiga utsläppen från skogsindustrin, som är en av de värsta koldioxidutsläpparna, trollas bort i statistiken (läs mer om det här t ex).
Visst är det fossilfritt – MEN det är inte koldioxidfritt. Att ordet fossilfritt används när det kommer till omställning kan jag inte förstå, för det är koldioxidfritt vi måste gå till. Det finns också en annan enormt viktig aspekt förutom koldioxidutsläppen, nämligen ekosystemen. Det tar hundratals och tusentals år (naturskogar) att skapa det motståndskraftiga ekosystem som en riktig skog utgör. Det som ger oss motståndskraft mot effekter av klimatförändringar.
Vi har ihjäl vårt eget immunsystem för kortsiktig vinst och det är irreparabelt. Det spelar ingen roll hur många träd Sveaskog m fl planterar nu, för det tar dels ca 30 år (vi inte har) innan de tagit upp koldioxidutsläppen bara från avverkningen, dels ska de skövlas efter 50-80 år och bli engångsprodukter & biobränsle till största del. Så den lögnen kan vi sluta köpa nu.
Sen jag flyttade upp hit med skogen omkring mig och lärde mig mer om den, så har jag fått en helt annan inblick i hur det verkligen ser ut i Sverige. Jag trodde verkligen på skogsnäringens all greenwashing – att vi i Sverige hade ett av världens bästa skogsbruk, hållbart och fint och att ”vi aldrig haft så mycket skog som nu”. Men det är precis tvärtom och varje gång jag ser ännu en timmerbil (de är överallt), ännu ett kalhygge, ännu ett förstört och fruktansvärt fult område mitt i en fin gammal skog, så brinner det i bröstet. Det finns så många klimatfrågor att jobba med, men det här är den jag känner starkast för. Som jag ligger vaken över.
Det handlar inte bara om klimatnyttan en skog gör – det handlar också om vad en riktig skog gör med oss när vi vistas i den. Det är både sagolikt och rogivande att gå runt i en gammal naturskog och jag tänker på hur framtidens barn inte kommer få uppleva det på riktigt. Den typen av skog kommer snart bara finnas i Sveaskogs reklam, eftersom detta statliga bolag tillsammans med andra så effektivt skövlar de sista naturskogarna i Sverige just nu.
Och besöksnäringen som är så viktig för landsbygden drabbas ju också. Jag hör redan turister prata om alla fula kalhyggen som ersatt de vackra skogarna häromkring. För ärligt talat – vem vill vandra runt på det här?
Självklart behöver vi bruka skogen – men hur vi bör göra det är nyckelfrågan. Det finns hållbara sätt att göra det på, som också ofta blir mer lönsamma. Att använda oersättlig skog till engångsprodukter och bränsle är helt enkelt inte försvarbart.
Brinner det i ditt bröst också? Här kan du se och lära dig mer om skogen och skogsbruket:
- Skogsmissbruket – här finns resurser för att dela och sprida kunskap om hur det ser ut i dag
- Vi poddade direkt från skogen med Sveriges mesta skogskämpe Sebastian Kirppu – ett härligt och upplysande avsnitt!
- Se filmen Om skogen, som öppnade många ögon under förra året.
- DN skrev om skogslobbyns 150-miljoners greenwashing – intressant och skrämmande läsning
Det här inlägget är en del av en serie inlägg som jag och Sara skriver under mars, inspirerade av låttexter/titlar vi fastnat för. Denna gång Det brinner i bröstet av Danny Saucedo. Missa inte att kolla in Saras tolkning av samma textrad.
7 comments
Åh vad bra inlägg Katta! Uppskattar verkligen att du delar med dig av detta till fler!
Tack Sara <3 Det är fan på tiden nu, så himla många som inte har en aning om vad som händer så det är bara att köra.
Åh, skogen 💚
Ditt inlägg får mig att tänka på denna krönika: https://www.aftonbladet.se/kultur/a/g6Od8L/goran-greider-om-vasaloppet
Han är så spot on – tänker på det varje år när de kör flygbilderna, att det är så sorgligt att se. Var är skogen?
Ja jäklar, nu brinner det. Det har inte varit någon hjärtfråga och därför visste jag för lite, men du skriver saker som inte går att fälla skygglappar över. Jag är glad för det. Skygglappar är mest av ondo tror jag… man blir… ignorant.
Åh, det gläder mig att det kanske väcktes en ny hjärtefråga där. Vi behöver fler som förstår och sprider kunskapen!
Itse olen ostanut musiikin netistä ja kopiosuojaamattomana. Eipä ole tarvinnut törmätä ”tyhjiin hyllyihin”.
Ongelmana on vain vielä suppeahko valikoima https://pullahiiri.com. Tekijänoikeustotalitaristien leirissä olevat artistit ja yhtyeet kun eivät ole vielä saatavilla, vaikka isompikin levyteollisuus alkaa jo tarjota nettikauppoihin toimivampaa DRM-vapaata tuotantoa.