Jag tror faktiskt att jag har helt rätt när jag påstår att utomhus är bästa kryddan. Oavsett om det är jägarsnus på fjällvandringen eller en äggmacka och varm choklad en kall vinterdag så smakar det banne mig gudomligt.
Ända sedan Katrin först introducerade mig till mackjärnet så har jag haft en vurm för dessa eldredskap. Jag köpte snabbt ett eget järn och vi har kompletterat med fler. Varma mackor över eld är snudd på oslagbart gott och precis som flera andra av mina favoriträtter så går de att variera efter sug (pajer, risotto, soppor, kladdkakor) – stoppa i det du gillar och det blir nästan alltid gott!
I lördags ville jag ta med mitt finbesök till en favoritplats – dit åker vi ofta med familjen och fiskar och där finns en eldstad med rediga sittplatser (som vi återkommit till sedan generationer bakåt). Jag föreslog att vi skulle göra en macklunch och mina kloka gäster kläckte idén att fylla dem med chevre, rucola, valnötter och honung. Mumma med andra ord.
Vi tog fyrhjulingen och eftersom vi var tre och skulle ha lite packning med oss så kopplade vi på vagnen också. På ditvägen fick Danny nöjet att sitta i den skumpiga vagnen – hur skumpig den var hade jag nog förträngt, för på hemvägen satte jag mig där och herregud. Det var inte skönt en sekund, men jag asgarvade konstant när vi åkte i skogen, pga helt brutal åkupplevelse.
Jag visste att vi inte skulle komma hela vägen fram med fyrhjulingen, eftersom det regnat massor och det är myrmark den sista biten. Jag stoppade ungefär där det började klafsa runt hjulen, men Danny hävdade kaxigt att “här skulle jag åkt med bil” och jag testade en bit till (han är norrlänning och kompis med Sara så jag tänkte att jag litar på honom). Det bra med det beslutet är att jag nu har testat vinschen och den funkar bra tillsammans med en tall när en behöver dra sig loss från exempelvis en myr. Haha.
Test av vinschfunktionen – check!
Alla platser där Städjan syns är bra platser enligt mig.
Efter att vi kommit loss & parkerat fyrhjulingen gick vi till fots den sista kilometern.
Väl framme så ägnade vi oss åt våra respektive favoritsysslor – fiske och skogspromenad med fotofokus. Det är bra att jobba upp en hunger med lite fysisk aktivitet, som att dra loss fyrhjuling och gå i blötmark.
Vi gick längs en vacker bäck – som en trollskog. Det är så himla kul att utforska mina nya hemtrakter.
Paus vid en myr. När världen är långt bort och naturen så nära.
Sara och hösten
Efter våra strapatser var det dags för mat. Den här helgen har jag verkligen inspirerats att gå all in på elddesign. Det är en hel vetenskap, det här med eld. Jag måste verkligen skaffa mig ett tändstål nu, så kul!
Mackjärnen gör sitt jobb med våra chevremackor…
Ni ser ju hur gott det blir! Här är lördagens recept:
Chevretoast i mackjärn
Skivor av levain (blir godast)
Getost från Skärvångens mejeri
Rucola
Ekologisk honung
Rostade valnötter (praktiskt att rosta hemma innan)
Smör
- Smöra brödskivorna på båda sidor (för att det inte ska fastna lika lätt i mackjärnet).
- Lägg på rucola, chevre och valnötter på den ena brödskivan, lägg den andra över.
- Stoppa in i mackjärnet och lägg över elden.
- Grilla några minuter, vänd sedan på järnet. Öppna och kolla så att de inte bränns.
Ringla honung på den färdiga toasten och njuuuuuut!
Efter maten var det dags att inviga Saras nya kaffepanna. Sådär skinande kommer den aldrig bli igen!
Det blev en riktigt fin och något äventyrsbetonad lördag, precis som jag vill ha det! Och mackorna, ja de smakade helt jäkla fantastiskt. Utomhus är bästa kryddan!
Vilken är din favoritmat när du är ute?
10 comments
Åh jag vill alltid posera med hösten!!
Haha, jaaaaa!
Åh så härliga bilder. Men får jobbiga minnen om fyrhjuling från fältarbete, så jäkla jobbigt när man kör fast eller måste balansera för att komma fram….de välter ju inte lätt…..men de välter ju om vikten sitter fel, speciellt om man har massa packning.
Bara känner att jag måste besöka Svenska naturen snart….well någon gång i framtiden, kanske nästa år om jag har tid, tur och pengar 🙂
Längtar själv efter lite kallare väder…26 grader just nu, men bladen på träden börjar ändra färg iallafall 🙂
Hoppas du får komma till Sverige snart, förstår att det måste vara jobbigt att längta så länge mellan gångerna!
Alltså de välter ju lätt ändå – eller ja på raka vägar (vi har lite luft i däcken så i skogen är den grymt stabil) – men en sak jag tänkt på är att de inte är så höga undertill. Det krävs inte så stora stenar/stubbar för att det ska slå i. Skulle gärna ha mer luft för det när en kör off track så att säga 🙂
Inser nu att jag måste köpa ett mackjärn trots att jag i princip aldrig gjort upp en eld!
Tycker nästan all mat smakar godast ute men det är något speciellt med just mackor. När jag var i Sydafrika grillade vi pinnbröd när vi sov på savannen och just då var det det godaste jag ätit! Tror dock er toast slår pinnbröd!
Vet du, jag har fortfarande inte testat pinnbröd – måste verkligen göra det! Så kan jag avgöra sen vilket som var bäst 🙂
Och alltså..jäklar vad drömmigt – äte utemat på savannen i Sydafrika <3
Jag håller helt med! Både vad gäller utomhuskryddan och mackjärn. Med åren blir man dessutom ganska kräsen vad gäller kvaliteten av det sistnämnda, det finns både bra och dåliga järn. Era mackor såg gudomliga ut! Det måste jag testa. Vi åt tacogratäng ute under helgen, det funkade fint det också. 😀 Vinsch är för övrigt välbehövlig utrustning på en fyrhjuling, förutom myrmarker går det inte att köra i speciellt mycket snö heller (utan bandsats)… Han en finfin onsdag med daglig dos av utomhuskrydda. <3
Mackorna var sjukt oda, kommer göra dem snart igen! Åh, du får gärna dela med dig av dina järnkunskaper, så en kan undvika misstagen 🙂
Alltså vinschen – haha. Vi hade varit kvar i myren fortfarande om vi inte haft den! Ha en fin dag Mona!
Wow wow wow ? Så underbart!! Jag skulle säga varma mackor eller någon typ av plocka-med-det-du-har-hemma-blandning på murrikkan. Mums ?
Ja, en sån supergod pytt, bra tips! Längtar upp igen, är i Stockholm nu, men snart blir det utemat igen!